Omgangsregelingen

Als ouders uit elkaar gaan, wordt er voor een kind altijd een plek gekozen waar het ingeschreven wordt, daar heeft het kind zijn ‘hoofdverblijfplaats’. Vervolgens spreken ouders met elkaar af waar het kind op welk moment van de week is: de omgangsregeling. Als beide ouders het gezag hebben wordt dit de zorgregeling genoemd.

Ouders kunnen verschillende regelingen afspreken, veelvoorkomende vormen zijn:
co-ouderschap: de ouders verdelen de zorg ongeveer 50/50. Het kind is de helft van de week bij de één en de andere helft van de week bij de ander.
weekendomgangsregeling: het kind is vaak een weekend per 14 dagen bij de andere ouder.
birdnesting: zoals vogeljongen in een nest blijven, en de ouders uitvliegen, zo blijven de kinderen in de woning wonen, en wisselen ouders elkaar wekelijks af en verblijven de andere week ergens anders.
– verder zijn er allerlei mengvormen: bijvoorbeeld een weekend in de ene week en één of twee doordeweekse dagen in de andere week.

Een omgangsregeling afspreken

 

Ouders kunnen samen een omgangsregeling afspreken. Het allerbelangrijkste bij een omgangsregeling is: duidelijke afspraken maken. Als er duidelijke afspraken zijn dan weten ouders en kinderen van elkaar wat ze kunnen verwachten, zo voorkomt u conflicten.

Als ouders geen omgangsregeling kunnen afspreken, dan kan een van de ouders aan de rechter vragen om een omgangsregeling vast te leggen. Ook als er al een omgangsregeling op papier staat, of eerder door een rechter is bepaald, kan op verzoek van een van de ouders door de rechter gewijzigd worden.

De rechter kijkt altijd naar het ‘belang van het kind’. Het kind staat centraal en er wordt gekeken wat nu het beste is voor hem of haar.

Wilt u een omgangsregeling aanvragen of laten wijzigen?
Bel dan Gerrald van de Bunt. 

Omgangsregeling laten nakomen

 

Het gebeurt helaas heel vaak dat een van de ouders de afgesproken omgangsregeling of door de rechter vastgelegde omgangsregeling niet nakomt.

Als u al een uitspraak van de rechter over de omgang hebt, kunt u vragen aan de rechter om de ander te veroordelen om de omgangsregeling na te laten komen. De rechter kan dan een dwangsom opleggen voor iedere keer dat de ander de regeling niet nakomt. Bijvoorbeeld voor iedere keer dat het kind niet wordt meegegeven, moet de een aan de ander een bedrag van € 150,- betalen. Dit kan in een kort geding-procedure: en snelle procedure bij de rechtbank.

Als dat zelfs niet helpt, in uitzonderlijke gevallen, kan de hoofdverblijfplaats zelfs omgewisseld worden, zodat het kind bij de andere ouder komt wonen.

U kunt hieronder een bericht achterlaten of bellen wanneer u nakoming van de omgangsregeling wilt vragen.

Gerrald van de Bunt

Gerrald van de Bunt

advocaat

Gerrald van de Bunt heeft ruime ervaring met het bijstaan bij ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing.
Bel: 070 – 209 2690
E-mail: bunt@juncto.nl

Neem contact op

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 32 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.