Uithuisplaatsing

Als er eenmaal een ondertoezichtstelling is uitgesproken, en daarbij de rechter dus heeft aangegeven dat er ernstige zorgen zijn over het kind, kan de GI (dat staat voor ‘Gecertificeerde Instelling, ook wel het Leger des Heils, Jeugdbescherming of WIlliam Schrikkerstichting) vragen om een uithuisplaatsing.

De GI kan dat niet zomaar! In de wet staat dat daar hele goede redenen voor moeten zijn, namelijk “Indien het noodzakelijk is in het belang van de verzorging en opvoeding van de minderjarige of tot onderzoek van diens geestelijke of lichamelijke gesteldheid“. Het woordje noodzakelijk geeft aan dat er echt geen andere mogelijkheid meer is voor het kind. 

De GI krijgt een ‘machtiging’ van de rechter, toestemming om een kind niet langer bij zijn ouder(s) te laten wonen. 
Een vorm die vaker voorkomt is dat het kind uit huis wordt geplaatst bij de ouder zonder gezag. 

Hoe lang duurt een uithuisplaatsing?

 

Een uithuisplaatsing kan een rechter voor maximaal 1 jaar toewijzen. Hij kan het wel steeds met 1 jaar verlengen, steeds op verzoek van de GI.

Als ouder met gezag kun je aan de GI vragen om een machtiging op te heffen, of te verkorten omdat de omstandigheden na de beslissing van de rechter zijn gewijzigd. De GI moet binnen 2 weken besluiten op dit verzoek.

Ook kan de ouder met gezag aan de kinderrechter vragen om de machtiging op te heffen of kortere tijd te laten duren, op grond van gewijzigde omstandigheden.   

 Wilt u hulp bij een verzoek om opheffing van de uithuisplaatsing? Bel dan Gerrald van de Bunt. 

Omgang en een uithuisplaatsing

De ouder bij wie het kind niet woont, kan aan de GI vragen om een omgangsregeling vast te stellen. De GI kan dan een ‘schriftelijke aanwijzing’ afgeven, waarin een omgangsregeling is vastgelegd. 

Ben je het dan niet eens met die omgangsregeling, of wil de jeugdbeschermer geen omgang vaststellen, kun je binnen 14 dagen na afgifte van die schriftelijke aanwijzing aan de rechter vragen om deze omgangsregeling te wijzigen. 

Wilt u hulp bij het aanvragen van een omgangsregeling, of wilt u aan de rechter vragen om de schriftelijke aanwijzing te wijzigen? Bel dan onderstaand telefoonnummer, of vul het formulier in.

Gerrald van de Bunt

Gerrald van de Bunt

advocaat

Gerrald van de Bunt heeft ruime ervaring met het bijstaan bij ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing.
Bel: 070 – 209 2690
E-mail: bunt@juncto.nl

Neem contact op

 

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 32 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.